Seleccionar pàgina

Grans i Jocs de Taula

Grans i Jocs de Taula

 

El mite que els jocs són només cosa de nens i joves està molt estès. No obstant això, no existeix límit de edat per jugar al mus o demostrar la saviesa adquirida al llarg dels anys aixafant a la família en una partida de Trivial. ‘Els jocs de taula ajuden als nostres Grans a conservar una bona salut física i mental!
Un dels primers obstacles que hem de superar quan es parla de Grans i jocs de taula és la creença que el dòmino o les cartes no són instruments vàlids perquè les persones de la tercera edat exerciten la memòria i les seves capacitats cognitives.

Els jocs de taula milloren la qualitat de vida durant la tercera edat

A veure, no cal que torturem als nostres pares o als nostres avis amb les múltiples versions del Brain Training. La tecnologia està molt bé però potser és molt demanar que una persona de setanta anys s’entretingui una hora amb una maquineta que probablement ni entén bé com funciona.

Els jocs de taula són una cosa completament diferent perquè les persones d’edats avançades ja estan familiaritzats amb ells. A més, en ser socials per naturalesa ofereixen als Grans l’oportunitat de reunir-se amb altres persones de la seva “Quinta”, xerrar de les seves coses i sortir de la rutina.

Fer treballar a les neurones no ho és tot quan es tracta del benestar de la gent gran. Algunes persones grans es troben molt soles i això pot comportar una depressió. Els jocs de taula poden aportar el seu granet de sorra per acabar amb aquest problema sense acudir a complicats tractaments.

Els jocs proporcionen a les persones de la tercera edat una gran excusa per sortir de casa, apuntar-se a alguna associació o simplement trucar a algun veí per jugar al parxís una estoneta. De vegades, la companyia és la millor de les medicines.

En definitiva, els jocs de taula ajuden als nostres Grans a tenir una ment sana en un cos sa sense necessitat de grans esforços i sacrificis. A qui no li ve de gust una partida d’escacs de tant en tant?

Pràcticament qualsevol joc de taula exigeix una mica de concentració i certa estratègia. Hanabi, per exemple, és perfecte per posar a prova la memòria de qualsevol però també es poden exercitar la vista i els reflexos amb Pick a gos o Pick a porc.

I per descomptat, també hi ha els jocs de tall més tradicional com l’Scrabble o el Last Word que fan que els cervells treguin fum mentre els jugadors es barallen amb el seu vocabulari. Definir conceptes o entrellaçar unes paraules amb unes altres no és tan fàcil com sembla!

El millor dels jocs de taula és que es poden entrenar tot tipus d’habilitats diferents amb ells. Els puzles, per exemple, són una de les opcions més populars en les activitats organitzades per a la tercera edat. La destresa, la coordinació i l’atenció al detall són només alguns dels aspectes que potencien aquest tipus de jocs.

Tanmateix, no hi ha per què quedar-se amb el típic trencaclosques de gatets. Ubongo és un joc fantàstic per donar-li una mica més d’emoció a aquest passatemps. Res com tenir un límit de temps per a estimular l’enginy!

Els jocs de taula són un instrument més per millorar la qualitat de vida de les persones de la tercera edat. No només estimulen la ment de la gent gran sinó que a més evita que es quedin tot el dia davant de la televisió. Res com un joc per entretenir-se, passar-ho bé i mantenir el cap ben moblat !